De ce să-ți faci analize pentru trombofilie? Experiența primului avort spontan

M-am gândit să scriu acest articol nu în calitate de cadru medical, pentru că nu am asemenea experiență și nici nu voi avea vreodată, ci în calitate de mamă. Am trombofilie și am descoperit acest lucru în cel mai crud mod cu putință. Și pentru că atunci când am aflat aș fi dat orice să discut cu cineva care a trecut prin exact aceeași situație, consider că acest articol ar putea ajuta, măcar la nivel sentimental, o femeie ca mine.


Ce este trombofilia?

Trombofilia este o afecțiune medicală ce provoacă dezechilibre la nivelul coagulării sângelui. În mod normal, coagularea contribuie la stoparea sângerării și poate fi considerată primul pas în vindecarea unei răni. Dar când suferi de trombofilie, în corpul tău pot apărea cheaguri de sânge care să-ți pună viața în pericol.

Trombofilia este periculoasă mai ales în sarcină. Fără un tratament corespunzător, din cauza trombofiliei, se pot forma cheaguri de sânge la nivelul placentei oprind astfel substanțele nutritive să ajungă la făt și conducând în final la moartea acestuia.

Prima sarcină ca bolnavă de trombofilie

Tot ce știu despre trombofilie am aflat din cauza unei întâmplări de la 25 de ani, într-o lună de august în care am trăit cea mai fericită, dar și cea mai tristă zi din viața mea. Mă simțeam puțin anemică și urmam un tratament injectabil cu vitamina B, când cineva mi-a sugerat la un moment dat să fac un test de sarcină.

În ultimele șase luni, după ce am renunțat la un tratament cu anticoncepționale pe care l-am urmat mai bine de 10 ani, nu avusesem menstruație aproape deloc. Așa că nu bănuiam că aș putea fi însărcinată și starea de oboseală o puneam pe seama dezechilibrelor hormonale din corpul meu. Ba mai mult, cu o lună în urmă chiar făcusem câteva teste de sarcină la intervale de o săptămână între ele și de fiecare data mi-au ieșit negative.

Am zis totuși să încerc. Am cumpărat de la farmacie încă un test și când am ajuns acasă m-am testat imediat. Și apoi, nu mică mi-a fost mirarea când în mai puțin de un minut a apărut și cea de-a doua linie care face fericită orice femeie care ar vrea să devină mamă.

Nu pot descrie sentimentele pe care le-am simțit în acele momente. A fost una din puținele zile în care chiar am plâns de bucurie. Fericită, i-am spus imediat soțului meu. Și apoi ne-am anunțat amândoi apropiații. Simțeam că întreaga lume e a mea și în acea clipă tocmai mi se îndeplinise unul din cele mai frumoase vise.

Prima ecografie de sarcină oprită din evoluție

Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri cum am aflat de sarcină într-o zi de vineri, iar marți am fost la control la medicul meu ginecolog la care mă tratam în vremea aceea. S-a bucurat nespus când a primit vestea. Dar imediat ce m-a urcat pe masa de control să-mi facă ecografia, mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Embrionul era acolo și se vedea clar. Dar nu îi bătea inima.

Neavând un aparat cu care să-mi facă și o ecografie intravaginală prin care să se asigure că totul este pierdut, doctorul m-a trimis la alt spital și în câteva ore mi s-a confirmat cel mai mare coșmar al meu. Purtam în mine un copil mort și următorul pas era un chiuretaj pentru care mă rugasem toată viața să nu mi se întâmple niciodată.

Primul chiuretaj după o sarcină oprită din evoluție

Conform ecografiilor, prima mea sarcină s-a oprit din evoluție la 7 săptămâni și 6 zile. Plângând încontinuu până a doua zi pe masa de operații, m-am rugat să se întâmple o minune și cineva să-mi salveze copilul sau să nu mă mai trezesc din anestezie. A fost o operație foarte grea în care am pierdut mult sânge. Dar nu s-a întâmplat niciuna din cele două variante.

Cum am aflat că am trombofilie?

După ce mi-am revenit, la vreo două săptămâni după chiuretaj, medicul meu mi-a recomandat să fac setul de analize trombofilie. Este vorba de un set de analize destul de scump. Dar dacă aș putea, l-aș recomanda tuturor femeilor care doresc să devină mame și să nu treacă prin experiențele prin care am trecut eu.

Când am primit rezultatele, diagnosticul era clar. Cu trei mutații genetice care determină trombofilia, sufeream fără doar și poate de trombofilie ereditară. Intenționat nu voi enumera aici factorii descoperiți în analizele de sânge pentru că nu vreau ca acest articol să fie judecat ca o rețetă de tratament, ci pur și simplu ca un îndemn către toate mamele în devenire să țină cont de existența acestei afecțiuni și să se verifice înainte să fie prea târziu și un sprijin moral pentru cele care au pierdut copii din cauza trombofiliei.

Ce se întâmplă când ai trombofilie?

După ce am descoperit că am trombofilie, au urmat niște ani de chin. Mi-am dorit din toată inima să rămân din nou însărcinată. Dar mai bine de trei ani nu am reușit nici măcar odată, în ciuda stimulării hormonale cu diferite medicamente, o dietă echilibrată și bineînțeles, monitorizarea ovulației.

Pierzându-mi încrederea în doctorul la care mergeam, l-am schimbat în cele din urmă și următorul doctor mi-a recomandat metode mai blânde de tratament. Am încercat multe lucruri. L-am testat și pe soț și mi s-a confirmat că el nu are probleme de fertilitate. În final, aproape ajunsesem la concluzia că de fapt nu am deloc ovulație când noul doctor, la care merg și acum, mi-a recomandat un produs natural. Era un fel de complex de vitamine prenatale cu ajutorul căruia am rămas din nou însărcinată după prima lună de tratament.

Nu aș putea pune pe seama trombofiliei faptul că nu am mai reușit să rămân însărcinată atâția ani. Dar stresul provocat de ea cu siguranță mi-a pus piedici. Iar la cea de-a doua sarcină, mi-a pregătit și alte surprize.

Experiența primului avort spontan

Bucuria celei de-a doua sarcini a fost mai mică. Și la fel ca și prima, de scurtă durată. Pierzând deja un copil, la cea de-a doua experiență eram mai precaută și chiar am ținut secretă sarcina până nu a mai fost necesar să vorbesc despre ea.

Cu tot cu vitamine, acid folic și progesteron, la cinci săptămâni de sarcină am început să sângerez. Am fost imediat la doctor, mi-a confirmat că sarcina e încă viabilă și inima copilului de data aceasta bate. De aceea, am început un tratament injectabil pentru trombofilie. Dar și așa, totul s-a dovedit în zadar și în doar două săptămâni am eliminat tot, în niște chinuri amplificate și de durerea sufletească, pe care cu greu aș putea să le descriu.

Poți avea sarcini sănătoase și cu trombofilie!

Chiar și cu astfel de experiențe, știam ce vreau de la viață. Am pierdut doi copii. Dar nu mi-am pierdut instinctul de mamă și încă visam la ziua în care îmi voi putea strânge în brațe bebelușul. Așa că am continuat să cred. Să cred în Dumnezeu. Să cred în doctor. Și nu în ultimul rând, să cred că poți avea copii chiar și cu trombofilie.

După avortul spontan am urmat din nou tratamentul prenatal. Cu răbdare, încercând să mă relaxez cât cuprinde și acordându-mi timp. Și apoi, la cinci luni după cea de-a doua pierdere, testul de sarcină mi-a arătat din nou două liniuțe. Iar de data asta, cu o abordare nouă, am început început imediat un tratament oral pentru trombofilie, iar după ce am ascultat pentru prima oară inima bebelușului, m-am apucat și de injecții.


Sunt dureroase injecțiile pentru trombofilie?

Dacă ești însărcinată și ai trombofilie, cel mai probabil doctorul tău îți va recomanda un tratament injectabil, în burtă. Acolo este cel mai simplu să-ți faci injecții de una singură. Și cel mai eficient. Doza și frecvența diferă de la persoană la persoană. Dar în cazul meu, având nevoie de o doză mai mare care se găsește mai greu în farmacii, au fost zile în care a trebuit să mă înțep și de câte două ori.

Injecțiile pentru trombofilie dor. Uneori mai tare. Alteori mai puțin. Dar oricât de dureroase ar fi, nu se compară cu ceea ce simți după un chiuretaj sau un avort spontan. Așa că sunt suportabile pentru orice mamă care își dorește cu ardoare un copil. Iar când vezi că au efect și bebelușul crește și începe să te lovească cu picioarele în semn de încurajare, durerea se transformă în ceva mai mic decât o pișcătură de țânțar.

Așa că nu te teme dacă ai trombofilie. Nici dacă ai suferit un chiuretaj după o sarcină oprită din evoluție. Și nici dacă ai avut parte de un avort spontan. Eu le-am bifat pe toate și sunt exemplul clar că poți avea o sarcină sănătoasă și cu trombofilie. Dar fii precaută. Investește în analize pentru că merită și găsește-ți un doctor bun, care să te îndrume pe calea cea dreaptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *