De ce să sărbătorești Dragobetele? Istoria și semnificația acestei sărbători

Pentru mulți români Valentine’s Day nu este doar o ocazie de a transforma o zi oarecare într-una specială, petrecută cu iubitul/a, ci și un prilej de a-și aminti că există și în cultura noastră o dată dedicată dragostei. Dragobetele, sărbătorit în data de 24 februarie se mai numește în popor și Năvalnicul, Logodnicul Păsărilor sau Cap de Primăvară. Se spune că el era un tânăr chipeș și voinic, considerat zeul iubirii și protectorul celor îndrăgostiți.În izvoarele istorice Dragobetele apare prima oară abia în secolul al XIX-lea. Iar numele său se consideră că provine de la cuvântul drag. Sufixul bete pe de altă parte, dă bătăi de cap etimologilor care nu reușesc să se pună de acord asupra unei teorii concrete. Cu toate acestea, o explicație plauzibilă o dă folcloristul Lazăr Șăineanu care ne atrage atenția asupra faptului că bete într-unele părți din Oltenia se folosește cu sensul de adunare sau mulțime. Astfel, ca un Cupidon român ce este, Dragobete poate fi considerat dragul mulțimii.

Cum se sărbătorea pe vremuri Dragobetele?

În cartea sa, Sărbătorile la români, Simeon Florea Marian povestește cum pe vremuri, de Dragobete, dacă era vreme frumoasă, fetele și băieții porneau în căutare de ghiocei sau lemne; iar dacă frigul și zăpada le stăteau în cale, se adunau în casele prietenilor și rudelor căutând orice motiv de a petrece mai mult timp unii cu alții.

Acum două secole românii țineau mult la această sărbătoare și tinerii necăsătoriți n-o lăsau să treacă fără să se logodească. Atunci se credea că cine sărbătorește Dragobetele va fi ferit de boli tot anul. Iar cine nu, nu va putea să iubească până la următoarea dată de 24 februarie.

Ca orice altă sărbătoare veche, Dragobetele a dat naștere și la nenumărate superstiții. Odinioară, se credea că dacă nu întâlnești o persoană de sex opus de Dragobete, nu ai parte de dragoste tot anul; iar dacă strângi puțină zăpadă la această dată și o păstrezi, apa ei o poți folosi în ritualuri de înfrumusețare, dar și pentru farmece.

De ce să mai sărbătorești Dragobetele în secolul XXI?

Dragostea nu are nevoie de un motiv pentru a fi sărbătorită. Dar preocupările de zi cu zi ne fac să uităm uneori de importanța petrecerii timpului alături de cei dragi. Astfel au revenit în atenția noastră diferite sărbători care ne amintesc ocazional de ceea ce contează cu adevărat în viață: să iubi și să fim iubiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *