De ce să îți iei temperatura bazală în fiecare dimineață și cum să faci corect acest lucru?

Temperatura bazală este temperatura corpului dimineața, imediat după trezire. Măsurarea temperaturii bazale în mod regulat este o metodă eficientă de a cunoaște cea mai fertilă perioadă din lună și poate fi folosită de cuplurile care doresc să conceapă.Ce se întâmplă cu temperatura bazală pe perioada unui ciclu menstrual?

Există și femei a căror temperatură bazală rămâne constantă chiar și atunci când devin însărcinate. Dar situația lor este o excepție de la regulă. În general, pe parcursul unui ciclu menstrual temperatura bazală are două faze:

  • scăzută – înainte de ovulație;
  • crescută cu 0.5 – 1 grad Celsius după ovulație.

Cea mai fertilă perioadă și momentul propice pentru conceperea unui copil sunt cele 2-3 zile înainte ca temperatura bazală să crească, deoarece creșterea bruscă este determinată de ovulație. Motivul pentru care cuplurile care își doresc un copil ar trebui să urmărească perioada dinaintea ovulației este faptul că spermatozoizii, după ce au ajuns în corpul unei femei, trăiesc până la 5 zile, în timp ce ovulul are o durată de viață mai scurtă, de doar câteva ore.

Pe de altă parte, cu toate că temperatura bazală este foarte utilă pentru atunci când vrei să concepi, nu ar trebui să te bazezi pe ea ca metodă de preconcepție. Există și ovulații spontane care nu respectă tiparele obișnuite ale ciclului menstrual. Astfel pentru a nu te alege cu o sarcină nedorită, medicii recomandă folosirea prezervativului chiar și în perioada imediat următoare după menstruație.

Cum se măsoară corect temperatura bazală?

Temperatura bazală trebuie măsurată zi de zi la aceeași oră, imediat după trezire. Chiar și mișcările ușoare determină o creștere a temperaturii corpului și de aceea misiunea trebuie îndeplinită înainte de a coborî din pat. Pentru a-ți măsura corect temperatura, înainte să mergi la culcare, pune-ți termometul aproape de pat pentru a-l putea utiliza fără să te ridici.

Încă o regulă legată de această metodă de depistare a ovulației este măsurarea teperaturii mereu în același loc. Locul preferat contează mai puțin. Poți să-ți iei temperatura de la subraț sau din cavitatea orală. Dar important este să folosești un termometru special creat pentru acea parte a corpului. De asemenea, din cauza faptului că la unele femei diferența dintre cele două faze ale temperaturii nu diferă foarte mult, este recomandat să folosești un termometru cu două cifre după virgulă, special conceput pentru luarea temperaturii bazale.

Cum se întocmește un grafic al temperaturii bazale și când este el de folos?

Pentru cele mai bune rezultate, temperatura bazală se măsoară pentru o perioadă de minim 3 luni. Fiecare femeie este diferită și de aceea este necesar să descoperi trendurile propriului organism. Durata ciclului menstrual la unele femei poate fi de doar 21 de zile calendaristice. În timp ce la altele de 45. Când vine vorba de modul de funcționare al organismului, normalitatea se încadrează în niște tipare foarte permisive. Singurul lucru cert, care se aplică la un procent mare de femei, este faptul că la 14 zile de la ovulație, în cazul în care ovulul nu a fost fecundat, va începe menstruația. În rest, de la începerea menstruației și până la ovulație, perioada de timp diferă de la femeie la femeie.

Pentru o înregistrare și o analiză corectă, descarcă și printează imaginea de mai jos. Consideră prima zi a ciclului menstrual ziua 1 și apoi, în funcție de temperatura măsurată în fiecare zi, punctează căsuțele care corespund rezultatului tău. Astfel, vei obține un grafic cu o linie orizontală, aproape constantă în prima parte a lunii și o creștere bruscă cu aproximativ două săptămâni înaintea primei zi a următoarei menstruații. Repetă procesul câteva luni la rând și astfel îți va fi din ce în ce mai ușor să planifici zilele contactului sexual neprotejat pentru conceperea unui copil.

Ce riscuri implică măsurarea temperaturii bazale?

Luarea temperaturii dimineață de dimineață nu implică niciun risc din punct de vedere fizic. Dar trebuie să conștientizezi faptul că nu te poți baza pe această metodă dacă NU dorești să rămâi însărcinată. De asemenea, dacă vrei să concepi și măsurarea temperaturii bazale se transformă într-un motiv de stres, este bine să renunți. Este suficient să faci sex neprotejat o dată la două sau trei zile cât timp nu ești la menstruație și șansele de a concepe sunt mari.

Există tot felul de mituri legate de măsurarea temperaturii. Dar tot ce trebuie să reții este faptul că este important să respecți ora și locul de unde o măsori. În plus, dacă urmărești să rămâi însărcinată folosind această metodă de orientare, ai grijă să stai departe de răceli. Slăbirea sistemului imunitar, gripa, răceala și orice altă afecțiune influențează temperatura corpului și te poate induce în eroare. De aceea, relaxează cât poți de mult și ține minte că lucrurile bune se întâmplă toate la timpul lor.Cum îți dai seama că ești sau nu însărcinată în funcție de temperatura bazală?

Dacă ai observat o creștere a temperaturii pe la jumătatea ciclului menstrual, dar ți-a venit menstruația, înseamnă că ai avut ovulație, dar nu ai rămas însărcinată. Pe de altă parte, dacă temperatura a rămas aproape constantă între două menstruații, înseamnă că ai avut parte de un ciclu anovulatoriu și trebuie să te consulți cu un specialist.

În cazul în care temperatura bazală se păstrează ridicată pe o perioadă mai mare de 14 zile sunt șanse mari să fii rămas însărcinată. Când obesrvi acest lucru, este bine să-ți faci un test de sarcină și să acționezi în funcție de rezultatul său. Pe perioada sarcinii temperatura bazală rămâne mereu crescută. Ea nu mai scade ca în perioada menstruației și se păstrează la un nivel constant. Din acest motiv, mai ales în primul trimestru de sarcină, o poți privi ca un indicator al evoluției sarcinii. Dacă știi că ești însărcinată și temperatura îți scade brusc, s-ar putea să ai un avort spontan și e bine să discuți cât mai repede cu medicul tău ginecolog.

Cele mai multe femei care nu au probleme hormonale nu își măsoară temperatura bazală în timpul sarcinii. Dar dacă ai întâmpinat dificultăți în a rămâne însărcinată, este bine să ții cont și de acest factor pentru a te asigura de sănătatea ta și a embrionului. Reține faptul că scăderea temperaturii nu înseamnă obligatoriu că vei pierde sarcina! Este important să știi acest lucru pentru a nu te stresa fără rost. Dar ține cont de ea și discută cu medicul tău despre ceea ce te îngrijorează.

Măsurarea temperaturii bazale este doar primul pas către conceperea unei familii. De la primele măsurători la un copil sănătos este cale lungă. De aceea stai informată. Dar privește totul cât mai detașat pentru a sta departe de stres și a avea o sarcină ușoară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *