De ce să bei mai multă cafea? Iată la ce concluzie au ajuns oamenii de știință

Expresia oase sănătoase aduce oricui aminte de zilele copilăriei când părinții îl îndemnau să bea mai mult lapte pentru a-și lua doza de calciu. Dar cât de surprins ai fi să auzi că și mai multă cafea poate face același lucru? Conform unui studiu postat pe site-ul The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, care aparține de universitatea Oxford, consumul de cafea reduce riscul fracturilor osoase.


Forța oaselor este determinată de fapt de densitatea acestora. Iar densitatea se află în strânsă legătură cu concentrația de minerale prezentă în țesutul osos. Când densitatea osoasă scade, crește riscul apariției bolilor precum:

  • osteoporoza;
  • rahitismul;
  • displazia fibroasă.

În ceea ce privește consumul de cafea, mulți ani de-a rândul s-a crezut că acesta are un efect negativ asupra absorției de calciu. Dar în anul 2002, doctorul Robert Heaney, celebru cercetător în domeniul biologiei oaselor și al influenței vitaminei D asupra organismului uman, a demonstrat că influența cafelei asupra absorbție de calciu este nesemnificativă. În lucrarea sa de cercetare, doctorul afirmă că întreaga cantitate de minerale pierdută din cauza cofeinei consumate într-o zi poate fi acoperită cu doar două lingurițe de lapte. Astfel, persoanele cu o dietă echilibrată, nu au de ce să-și facă griji dacă ocazional, sar calul și beau mai multă cafea decât în zilele obișnuite.

Mai multă cafea ar putea fi chiar bună pentru sistemul osos!

Consumul de cafea este un subiect controversat. El a stârnit interesul multor cercetători printre care se numără și cei de la Universitatea Hong Kong. Pentru a-i demonstra efectele, aceștia au efectuat un studiu pe 564 de adulți. Persoanelor implicate în experiment li s-a cerut documentarea cantității zilnice de cafea și apoi, li s-au făcut analize de sânge.

În cadrul testelor, au fost verificați doisprezece metaboliți serici importanți pentru densitatea oaselor. Surprinzător, concentrația lor în organism s-a dovedit a fi mai mare la persoanele băutoare de cafea. Astfel, s-a demonstrat că deși nu este un medicament, cafeaua poate preveni apariția bolilor sistemului osos.

Mai mult, beneficiile pentru sănătate asociate consumului de cafea nu se rezumă doar la integritatea oaselor. Cafeaua este bogată în antioxidanți care întârzie procesul de îmbătrânire la nivelul întregului organism. De aceea, mai multă cafea nu înseamnă doar mai multă energie, ci și un corp mai tânăr. Ți-e poftă de cafea? Ce spui de un blend natural și sănătos?

 

De ce să bei mai multă cafea? Iată la ce concluzie au ajuns oamenii de știință

 

 

De ce să bei mai multă cafea? Iată la ce concluzie au ajuns oamenii de știință

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *